Grön ärtsoppa

Jag tänkte brassa på med lite vardagsrätter den här veckan. Vi äter ju såklart sånt men jag brukar som bekant tycka att vardag är lite tråkig och min blogg ska mer vara fest och mat som man anstränger sig lite med.

Kruxet är att det är på tok för lite vegetarisk mat på bloggen och det speglar inte riktigt vad vi äter. Jag börjar idag med en grön ärtsoppa, eller Crême Nignon som den kallas i Frankrike. Har man en slatt vitt vin över sedan helgen så är det här en bra grej att dra ihop för vin tycker jag är ett måste i den. Rätten är vegetarisk men vi hade lite rimmat fläsk kvar så det blev lite sånt till. Så mycket för det vegetariska Anders...

Du behöver för sex personer

2 gula lökar
smör till stekning
2 tärningar grönsaksbuljong
0,5 dl vispgrädde
1,5 dl vitt vin
1 liter vatten
1 kg frysta gröna ärtor

Gör så här

Stek löken mjuk i smör. Tillsätt vatten, grädde, vin och buljong och koka upp. Lägg då i ärtorna och koka i tre minuter. Mixa soppan ordentligt.

Det är verkligen gott att servera något i den här soppan. Stekta skivor av jordärtskocka fungerar jättebra eller som vi gör här lite stekt fläsk. Vill man jobba lite mer så kan man fritera dubbelpanerade svartrötter och lägga tvärs över soppskålen, då har man en lyxig helgförrätt. Jag lade i lite färska skott av bockhornsklöver och ringlade över bra olivolja.

Senast ändrad - tisdag, 22 oktober 2013 11:49
Anders Johansson

Till vardags forskare med inriktning mot nanoteknik/materialkemi/oorganisk kemi. Här skriver jag om mat men tar minsta lilla tillfälle att gå loss på maten med kemi. Bilderna och textalstren här i bloggen är mina och upphovsrättsligt skyddade. Vill du använda en bild så måste du fråga mig först.