Thailändska fläskfärsbullar

Det här mina vänner kan mycket väl ligga på topp-5-listan över saker jag lagat. Så otroligt god mat helt enkelt.

Tyvärr kan jag inte ta åt mig mycket ära då rätten är en rätt vanlig thailändsk rätt. Det går som jag förstår under namnet Lu Chin Tord eller Luk Chin Ping lite beroende på var man läser.

Det är inte heller någon väldigt jobbig rätt att laga och i och med det rika innehållet av risnudlar nerblandat i färsen så räcker det att servera köttbullarna med en god sås att doppa i. Sen har vi ju också såsen som jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om. Jag har tagit receptet från taffel.se och Lisa Förare Winbladh som skrivit på Taffel har i sin tur tagit det från Peter Gordon. Receptet på sweet chili-såsen hittar ni här. Gör såsen precis som receptet anger. Ta den större mängden chili och se till att passera såsen när den är färdig. Jag tycker den blir skräpig annars. Den är HELT fantastiskt. Det roliga är att den är smaksatt på bra precis samma sätt som de här fläskfärsbullarna så för det första så lirar smakerna bra ihop och för det andra så blir det inte lika dyrt att laga maten då du redan har nästan alla ingredienser.

Jag har gjort lite småändringar i receptet på fläskköttbullarna (tillsatt chili och ökat mängden nudlar och gjort lite andra småsaker), men jag har till väldigt stor del utgått från det här receptet. Jag använder också risnudlar istället för vetebaserade nudlar, detta för att göra rätten glutenfri.

Jag har så klart tjatat om det här med källor förr men jag tycker det är otroligt viktigt. Har jag låtit mig inspireras en hel del av ett recept så är det min förbannade skyldighet att nämna det. Alldeles för många matbloggare sitter och låtsas att de kommit på en massa recept och vid lite enkel googling visar det sig att de nästan rakt av tagit recepten från någon annan. Det är helt okej, men det är god sed att ange en källa. En matbloggs främsta uppgift är enligt min åsikt att inspirera och sprida ordet och ett recept kan aldrig vara upphovsrättsligt skyddat i Sverige (däremot kan ett textalster vara det så undvik copy/paste).

Det här är förresten en sån där typisk rätt som vinner på att friteras i fritös. Den största fördelen med fritös jämfört med att fritera i gryta är att fritösen snabbare går upp i temperatur. När du öser ner mat i oljan så sjunker snabbt temperaturen. I en gryta så tar det väldigt lång tid innan tempen är uppe igen, vilket betyder att du under lång tid friterar på fel temperatur. I det här fallet leder det till att bullarna faller sönder. Så fritös är att föredra även om det så klart går att fritera i wok eller gryta. Se bara till att ha hög effekt på när du stoppar ner bullarna i oljan.

Så här kommer då receptet på en helt fantastisk rätt.

Du behöver för rejält mycket mat

Fläskköttbullar

800 g fläskfärs (helst egenmald från karré)
100-150 g torkade risnudlar (jag har redigerat det här, hade mer nudlar från början)
2 citrongrässtjälkar, skalade (yttersta lagret bort) och finhackade
1 röd chili av något slag, hackad (jag körde spansk peppar)
1 grön chili av något slag, hackad (jag körde jalapeno)
3 msk finhackad färsk ingefära
2 msk fisksås
2 msk ljus soja (jag tycker den ljusa kinesiska är godare än den japanska)
3 salladslökar, fint skurna
0,5 kruka färsk koriander, hackad (ta med stjälkarna också)
4 limeblad, hackade (jag använder torkade som jag mortlar sönder och hackar så gott det går. Tar också bort bladnerven i mitten. Skippa INTE limeblad)
1 tsk sesamolja
olja till fritering
1 tsk salt

Övrigt

Slät sweet chili-sås (gör egen för sjutton!)
pak choi, lätt ångkokt
brytbönor, lätt ångkokta
lite rostade sesamfrön

Gör så här

Börja med att koka risnudlarna enligt instruktionerna på förpackningen (ofta 6 minuters koktid). Låt svalna lite. Skär sedan risnudlarna i ungefär 5 cm långa bitar. Du ska alltså inte stå och mäta enskilda nudlar utan hacka hela högen så det blir ungefär 5 cm långa bitar.

Blanda fläskfärs, nudlar, citrongräs, chili, ingefära, fisksås, soja, salladslök, limeblad, koriander, salt och sesamolja ordentligt. Det känns omöjligt att få ihop det till en början och du kommer tro att du har för mycket nudlar, men det går verkligen jättebra till slut. 

P1030345

P1030347

Gör stora köttbullar av smeten. Jag siktade på en diameter runt 4 cm. Gör man för små så kommer de tappa sin saftighet i mitten.

P1030349

Hetta upp olja i en fritös till 180°C. Fritera fyra-fem bullar i taget tills ytan ser gyllenbrun och oemotståndlig ut. Lägg de friterade bullarna i en ugnsfast form och ställ in i ugnen på 150 °C i ungefär 20 minuter. Detta för att de ska bli helt klara invändigt också.

Man skulle kunna ha ris till det här men jag tycker det är lite onödigt. Vi har rätt mycket risnudlar inne i bullarna så måltiden är liksom klar. Servera med grönsaker och såsen. 

P1030358

P1030351

Om jag hade haft en food truck så skulle jag servera exakt den här maten. Fyra bollar räcker till en lunch och det överträffar det mesta. Asiatisk street food när den är som absolut bäst.

 

Senast ändrad - måndag, 04 augusti 2014 20:39
Anders Johansson

Till vardags forskare med inriktning mot nanoteknik/materialkemi/oorganisk kemi. Här skriver jag om mat men tar minsta lilla tillfälle att gå loss på maten med kemi. Bilderna och textalstren här i bloggen är mina och upphovsrättsligt skyddade. Vill du använda en bild så måste du fråga mig först.