Louisianakräftor och John Fogerty

Nu när vi har käkat oss mätta på svenska kräftor men ändå har kräftor kvar så finns det ett bra alternativt: Go cajun!

Det här receptet hade jag med i Helga (Hälsingetidningarnas lördagsbilaga) förra helgen och hade helt glömt att blogga om det. För mig är rätten otroligt förknippad med en av världens skittöntigaste låtar - My Toot Toot med John Fogerty.

Videon hittar ni här.

Innan jag kritiserar låten mer ska jag bara påpeka att jag faktiskt gillar Creedence och en massa gammal gubbig rock men just den här jäveln är totalt värdelös. Rakt av. Videon är också värdelös och jag begriper inte vad jag har för minnen till den. Jag antar att den var stor i MTV's barndom när vi stackars videosvältfödda 70-talister tittade på vad skit som helst. Efter snabb googling ser jag att den kom 1986 så det borde inte ens varit på MTV. Nåja, mina föräldrars fel då, som det mesta annat.

Den här töntiga videon visar hur man lagar kräftor i Louisiana och jag har burit med mig den bilden sedan 1986 (inte så tokigt egentligen). Receptet här kommer vara bra precis samma sak som Fogerty står och spelar till och jag kastar också in ett recept på dirty rice. Med smutsigt ris är frihetsgraderna många och det blir bra nästan hur man än gör det. Använd vilka köttrester ni vill, allt funkar - köttfärs, överbliven brisket, lite frysta musslor, räkor, halvrutten grävling från E22:an, bara kör ner det. Se till att inte fega med cayennepepparn, det är trevligt om man får lite drag i riset. Det är en utmärkt sidorätt till allt möjligt och då i synnerhet till cajunmat och kreolska grejer.

Nu går vi till receptet. Kom ihåg att kryddorna blir fan så mycket bättre om ni maler dem själva. Slutligen en liten hemlis: Man kan använda rätt dyngiga kräftor till det här om man vill, jag rekommenderar det inte egentligen men kokar ni ihop lagen dagen innan och låter era frysta eländiga kräftor ligga i lagen ett dygn innan ni lägger sista handen på maten så blir det rätt skapligt. Det blir INTE lika gott som om ni kokar levande och inte heller lika gott som om ni använder svenska kvalitetskokta kräftor men det blir ätbart. Turkiska och kinesiska kräftor är absolut inte ätbara om man äter dem på vanligt svenskt sätt.

IMG 3001

IMG 3009

Ni behöver för fyra stora portioner

Kräftlag

3 liter vatten
0,5 tsk mald svartpeppar
0,5 tsk mald kryddpeppar
0,5 tsk malda kryddnejlikor
0,5 tsk mald koriander
0,5 dl salt
1 tsk cayennepeppar
1 tsk vitlökspulver
1 msk lökpulver
2 msk paprikapulver
0,5 tsk torkad timjan
0,5 tsk torkad oregano
0,5 tsk senapspulver
4 dillkronor
2 lagerblad

Kräftkok

1 kg kräftor (levande är bäst men kokta funkar också)
2 färska majskolvar, i delar
0,5 kg potatis (gärna Asterix), i halvor
6 vitlöksklyftor, oskalade
2 kryddiga korvar (vill man göra helt rätt ska man skaffa färsk andouillekorv)

Smutsigt ris

4 dl ris av valfri sort
8 dl kycklingbuljong
2 msk neutral olja för stekning
4 vitlöksklyftor, pressade
2 silverlökar, finhackade
1 grön paprika, finhackad
2 jalapenos, urkärnade och hackade
1 tsk torkad timjan
1 lagerblad
1-5 krm cayennepeppar
300-400 g av något kött (kycklingrester, korv, räkor, bacon, fläsk, köttfärs… allt funkar)

Gör så här

Kräftorna

Koka upp kräftlagen och låt stå och puttra under lock i 30-40 minuter.

IMG 3004

Lägg sedan i potatisen, vitlöken och korven och koka 10 minuter varefter du lägger ner majsen och kokar ytterligare 10 minuter. Skölj kräftorna noga och lägg sedan ner dem och låt dem koka med i 3 minuter. Häll av lagen och servera allt på ett stort fat. Kräftorna äts varma.

IMG 3013

IMG 3014

Smutsigt ris

Koka upp buljongen och häll i riset. Låt det koka upp igen och stäng sedan av plattan och låt riset stå där under lock tills all vätska är absorberad i riset. Stek under tiden vitlök, silverlök, jalapeno och kött i olja tillsammans med kryddorna tills allt är mjukt och fint. Blanda ihop riset med det du har stekt och rör ordentligt. Låt stå på väldigt svag värme i ungefär 15 minuter och rör i det då och då. Servera i en skål till kräftorna.

IMG 3020

IMG 3021

När ni har lyssnat på My Toot Toot tre gånger (det krävs faktiskt oavsett vad ni tycker om den) så tycker jag ni ska gå på lite Willie Nelson eller Dolly Parton, det passar bra till käket.

Senast ändrad - lördag, 06 september 2014 08:45
Anders Johansson

Till vardags forskare med inriktning mot nanoteknik/materialkemi/oorganisk kemi. Här skriver jag om mat men tar minsta lilla tillfälle att gå loss på maten med kemi. Bilderna och textalstren här i bloggen är mina och upphovsrättsligt skyddade. Vill du använda en bild så måste du fråga mig först.